- بهترین راهنمای کسب درآمد در خانه با کمترین سرمایه
- آنچه برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی از صفر باید بدانید
- قدم به قدم با شما تا راه اندازی یک وب سایت و رسیدن به درآمد میلیونی از اینترنت
- چگونه یک وب سایت حرفه ای بسازیم؟ 5 قدم تا راه اندازی سایت
- نام دامنه چیست و چطور یک نام دامنه خوب پیدا کنیم؟ + 8 نکته طلایی
- بهترین سیستم مدیریت محتوا برای ساختن سایت چیست؟ پاسخ مان را به این پرسش ببینید
- هاست چیست و چطور باید یک هاست خوب بخریم؟
- قالب سایت چیست و چه تاثیری بر افزایش کاربران سایت دارد؟
- پلاگین یا افزونه وردپرس چیست؟ + لیست کاربردی ترین افزونه های وردپرس
- سئو چیست؟ و چه اهمیت و کاربردی در بازار آنلاین دارد؟
- بیزینس پلن چیست؟
- آموزش تولید محتوا بر مبنای آخرین تغییرات سئو و بازاریابی دیجیتال
- کامل ترین چک لیست سئو سایت فروشگاهی
- چطور نرخ کلیک را از طریق ایموجی ها افزایش دهیم؟
- تعریف نرخ تبدیل سایت – آموزشی برای افزایش نرخ تبدیل ویژه افراد مبتدی
همانطور که یک نوزاد به محض ورود به این دنیا نیاز به یک نام دارد، شما هم باید در اولین قدم نامی مناسب برای کسبوکار نوپای خود در دنیای مجازی داشته باشید. قبل از تصمیمگیری و انتخاب یک نام، باید از ساختار آدرس سایت، اهمیت و روشهای انتخاب یک نام دامنه مناسب اطلاعاتی داشته باشید. با خواندن این مقاله، شما قادر خواهید بود بهترین و ارزشمندترین نام دامنه را برای وبسایت خود انتخاب کنید و از این مرحله در راه اندازی وبسایت تجاریتان به سلامت عبور کنید.
حتما این پادکست رو قبل از انتخاب نام دامنه گوش بدید:
ساختار آدرس سایت چگونه است؟
آدرس سایت یا URL (به انگلیسی: Uniform Resource Locator) همان متنی است که در قسمت بالای مرورگرتان تایپ میکنید و بهطور مستقیم وارد یک وبسایت میشوید. اگر همین حالا به قسمت بالای مرورگرتان نگاه کنید متنی را میبینید که قسمت اول آن با https://mimos.ir/ شروع شدهاست. این متن همان آدرس سایت است.
آدرس سایت از سه بخش اصلی تشکیل شدهاست:
فرض کنید میخواهید بسته ای را به شرکت میموس واقع در تهران، دفتر سئو محتوا ارسال کنید.
- http یا https: پروتکل یا روش ارتباطی است، در مثال بالا تصمیم میگیرید بسته را چگونه ارسال کنید: با استفاده از پیک، پست پیشتاز و یا راننده شرکت. میزان اعتماد شما به هر کدام از این روشها و همچنین سرعت ارسال بسته متقاوت خواهدبود.
- آدرس اصلی: مقصد کلی بسته شما کجاست؟ شرکت میموس در تهران. در آدرس بالا هم بخش ir قسمت اصلی آدرس است که از دو بخش نام دامنه و پسوند آن تشکیل شدهاست. در ادامه این دو بخش را بهطور مفصل توضیح میدهیم.
- آدرسهای داخلی: در همین مثال بسته پستی، به دفتر سئو محتوا اشاره کردیم. مانند مثال که به بخش داخلی یک شرکت راه یافته اید، آدرسهای داخلی هم شما را به صفحات داخلی سایت مانند بخش مقالات و یا تماس با ما و … هدایت میکند.
دامنه چیست؟
اگر از شما بپرسم در مورد جزیره 26.916667, 56.083333 چه میدانید و چطور باید به آنجا مسافرت کنم؟ قطعا شما میگویید نمیدانم راجع به کجا صحبت میکنی! حال اگر از شما بخواهم اطلاعاتی در مورد جزیره قشم به من بدهید به راحتی شروع به پاسخدادن به سوال میکنید. درصورتیکه در هر دو سوال به یک مکان اشاره کردم اما در سوال اول با آدرس جغرافیایی و در سوال دوم با نام. با درنظر گرفتن همین مثال ساده به تعریف نام دامنه میپردازیم:
تعریف دامنه
همانطور که در دنیای واقعی، تمام مکانهای کره زمین با یک مختصات جغرافیایی مشخص شدهاند، در دنیای مجازی هم تمام وبسایتها با نوعی کد یا آدرس مشابه موقعیت جغرافیایی شناخته میشوند که به IP Address (به انگلیسی: Internet Protocol Address) معروف هستند. هر وبسایت یک آدرس منحصربهفرد دارد و برای اینکه کسی بتواند وارد سایت شود باید از آدرس اینترنتی آن با خبر باشد.
تصور کنید برای ورود به سایتهایی مانند میموس، واژهیاب، تسکولو و …. باید آیپی آدرس آنها را وارد میکردید! این کار دقیقا مانند حفظ موقعیت جغرافیایی شهرها در دنیای واقعی است.
اینجاست که مفهومی با نام دامنه بوجود میآید. همانطور که در دنیای واقعی از نام شهرها به جای موقعیت جغرافیایی استفاده میکنیم تا راحتتر آنها را به خاطر بسپاریم، در دنیای مجازی و اینترنت هم دامنه جایگزین آیپی آدرس میشود.
با پسوندهای مختلف در دامنه و آدرس سایت آشنا شوید
همانطور که در قسمت اول توضیح دادم، در آدرس سایت بعد از نام دامنه، بخشی با نام پسوند دامنه قرار میگیرد. پسوندها در واقع به دسته بندی موضوعی سایتها کمک میکنند و به دو نوع دامنه سطح بالای عمومی (gTLDs: Generic Top Level Domains)و پسوند کشوری (ccTLDs: Country Code Top Level Domains) تقسیم بندی میشوند. در اینجا تعدادی از پسوندهای عمومی را به شما معرفی میکنم:
- com. مخفف کلمه Commercial به معنای تجاری است. پر استفادهترین پسوند در دنیای مجازی است و بدلیل استقبال زیاد از آن به یک پسوند همه منظوره تبدیل شدهاست.
- net. مخفف کلمهNetwork میباشد و برای سایتهایی با خدمات اینترنتی، شبکه و هر چیزی که به شبکه مربوط است، درنظر گرفتهشدهاست.
- org. مخفف کلمه Organizations به معنای سازمان میباشد. این پسوند معمولا برای سازمانها و ارگانهای غیرانتفاعی بکار گرفته میشود.
- edu. که مخفف واژه Education به معنای تحصیل میباشد. از این پسوند برای نهادهای آموزشی مانند دانشگاهها و مدارس استفاده میشود.
نوع دیگری از پسوندها هستند که نشان دهنده کشور و منطقه جغرافیایی است و همانطور که اشاره شد از آنها به عنوان پسوند کشوری نام برده میشود. به عنوان مثال پسوند ir. مختص ایران است و فقط افرادی که در ایران مقیم هستند، میتوانند از این پسوند برای دامنه خود استفاده کنند.
می توان از پسوندهای عمومی و کشوری بهطور ترکیبی هم استفاده کرد. به مثال زیر توجه کنید:
http://qiau.ac.ir/
این آدرس سایت دانشگاه آزاد قزوین است که در آن از دو پسوند به صورت ترکیبی استفاده شدهاست.
ac.ir. پسوند ترکیبی مخصوص موسساتی است که دارای مجوز رسمی از وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی باشند و بدون اخذ مجوز از این نهادها امکان ثبت این دامنه وجود ندارد.
تا به اینجا با مفهوم پسوند در دامنه آشنا شدید، شما برای وبسایت خود از کدام پسوندها استفاده میکنید؟
بهترین پسوند برای دامنه شما چیست؟
همانطور که توضیح دادهشد، پسوندهای زیادی در دنیای مجازی وجود دارند، اما متداولترین آنها پسوند com. است. اگر سایت شما، یک سایت شخصی است و یا برای توسعه و معرفی کسبوکار و شرکت شماست، دامنه com. بهترین انتخاب است. زیرا
- مردم بهطور پیشفرض سایتها را با دامنه com. در نظر میگیرند. ذهن آنها با پسوند com. به دنبال نام دامنه آشناتر و اولویت آنها هم استفاده از این پسوند است. آنها خیلی تلاش نمی کنند و علاقه ای هم ندارند تا پسوندهای دیگر را به خاطر بسپارند.
- 47 درصد وبسایتها در دنیا از این پسوند استفاده کردهاند که لزوما تمام آنها تجاری نیستند.
کسب درآمد از سایت با استراتژی درست ممکنه
70 درصد کاربرا فقط روی لینک اول گوگل کلیک می کنن. پس با استراتژی درست می تونی این 70 درصد رو به سایت خودت بکشونی. تو دوره استراتژی سئو مانگو بهت یاد میدیم چطوری این کارو بکنی.
اگر خدمات و فعالیتهای شما، فقط در داخل ایران صورت میگیرد، شاید به این فکر کنید که پسوند ir. برای شما مناسب تر و بهتر است. شاید ثبت دامنه ir. باعث جذب اعتماد بیشتر مشتریان داخلی شود اما باز هم پیشنهاد من به شما ثبت دامنه com. و یا ثبت هر دو مورد یعنی com. و ir. است.
اینکه به این مسئله فکر کنید که حوزه کسبوکار من فقط محدود به داخل ایران است، کمی کملطفی است. به هر حال هدف عالی هر کسبوکاری ارائه خدمات، افزایش فروش و معروف شدن در سراسر دنیاست.
به نظرم اولین و عاقلانهترین راه در انتخاب پسوند دامنه، انتخاب هر دو پسوند com. و ir. است. با این روش برند شما با دو پسوند قوی و پر استفاده در اختیارتان قرار میگیرد و هر زمان که اراده کنید میتوانید فراتر از مرزهای داخلی به ارائه خدمات بپردازید.
حال که با نام دامنه و انواع پسوندها آشنا شدید بهتر است بدانید که چرا انتخاب نام دامنه مناسب بسیار اهمیت دارد.
آیا نام دامنه در درآمدزایی و فروش سایت شما موثر است؟
سرمایهگذاران، کارآفرینان اینترنتی و تمام کسانی که ورود به دنیای آنلاین را راهی برای کسب و یا افزایش درآمد انتخاب کردهاند، باید درک درستی از اهمیت نام دامنه داشته باشند.
در انتخاب نام دامنه هرگز نباید با عجله و بدون فکر تصمیم گرفت. نام دامنه یک ابزار دقیق و حساس در عصر بازاریابی دیجیتال است و انتخاب نادرست آن در همان ابتدای راه کسبوکار شما را محکوم به شکست در دنیای آنلاین میکند.
نام دامنه قوی و قدرتمند:
- باعث افزایش چشمگیر اعتبار برندتان میشود و شما را همانند تافتهای جدا بافته از سایر رقیبانتان جدا میکند.
- مانند یک ویترین فروشگاهی به بهترین شکل ممکن خدمات و هدف شما را توصیف میکند و باعث جذب مشتری میشود.
- .در ذهن مخاطب از شما یک تیم حرفهای و رو به پیشرفت میسازد.
- باعث ایجاد حس کنجکاوی و در نهایت اشتیاق به خرید در کاربران میشود.
- برند شما را برای همیشه ماندگار و به یاد ماندنی میکند.
- هر زمان که اراده کنید، میتواند شما را وارد تجارتهای برون مرزی و بین المللی کند.
همانطور که در مقاله چگونه وبسایت حرفهای اشاره کردم، نام دامنه و کسبوکار شما نباید بیربط به یکدیگر باشند. بهترین حالت ممکن استفاده از نامهای یکسان است اما اگر نام تجاریتان بسیار طولانی است میتوانید به صورت اختصار از حروف اول کلمات استفاده کنید. برای انتخاب نام دامنه نکات زیر را درنظر بگیرید و سعی کنید نام انتخابی کسبوکارتان که از مرحله قبل بهمراه دارید را با این موارد تطبیق دهید.

چه طور یک نام دامنه مناسب انتخاب کنیم؟
تا به اینجای مقاله متوجه اهمیت نام یک دامنه شدهاید و میدانیم که نام دامنه چیزی بیش از یک جایگزین ساده برای آیپی آدرس هاست. حالا به شما خواهم گفت که با درنظر گرفتن چه فاکتورهایی میتوانید بهترین نام دامنه را انتخاب کنید. فراموش نکنید که میتوانید از ابزارهای انتخاب نام دامنه هم کمک بگیرید.
پتانسیلهای تجاری را در نظر بگیرید
نام دامنه باید قابلیت تبدیل شدن به یک برند را داشته باشد و از خصوصیات یک نام تجاری بهرهمند باشد. به عنوان مثال استفاده از علامتهای نگارشی مانند خط فاصله و یا بکارگیری اعداد انتخاب مناسبی برای دامنه نیستند.
برای نمونه فرض کنید میخواهید یک سایت در زمینه دستور پخت پاستا داشته باشید و در آن اقدام به فروش انواع پاستا کنید. چند نمونه دامنه را برای این سایت مورد بررسی قرار میدهیم:
- Pasta-shop.com: این نام ممکن است مرتبط باشد، اما تایپ و یادآوری آن کمی سخت است.
- PastaAficionado.com: با اینکه نام برند پاستا در این دامنه آمدهاست، اما خوانایی ضعیفی دارد، بنابراین نمیتواند گزینه مناسبی باشد.
- PastaLab.com: تایپ آسان، قابلیت تلفظ راحت، لحن آهنگین، بخاطرسپاری و قابلیت تبدیل شدن به یک نام جهانی این دامنه را به یک انتخاب درست تبدیل کردهاست.
نام دامنهای انتخاب کنید که تلفظ راحت و ساده داشتهباشد
شاید با خودتان بگویید مردم قرار است بر روی یک لینک کلیک کنند پس چه اهمیتی دارد بتوانند به راحتی نام آن را تلفظ کنند؟
اهمیت این موضوع به ساختار ذهن ما برمیگردد. هر چه تلفظ یک واژه راحتتر باشد، سریعتر بخاطر سپرده میشود و دیرتر از ذهن پاک میشود. اگر نام تجاری شما تلفظ سختی داشته باشد، شما ماندگاری و یادآوری آسان نام تجاری، که از مهمترین فاکتورهای بازاریابی است را از دست خواهید داد.
برای دامنه سایت خود از نام کوتاه استفاده کنید
قبلا در اهمیت نام دامنه و تاثیر آن بر سئو از این فاکتور نام بردم. در اینجا بهطور مفصل آن را بررسی میکنیم.
- در بخش تلفظ راحت و ساده از ساختار ذهن انسان برای شما گفتم. در اینجا باید این نکته را اضافه کنم که کوتاه بودن نام دامنه در فرآیند پردازش و بخاطرسپاری آن در ذهن مخاطب تاثیر بسزایی دارد. ساختار ذهن ما کلمات و واژگان کوتاه را بسیار راحتتر ذخیره و بازیابی میکند.
- کوتاه بودن نام دامنه تایپ آن را راحتتر میکند.
- نام دامنه کوتاه قابلیت برندیگ بیشتری دارد و باعث بهتر دیدهشدن شما در شبکههای اجتماعی میشود.
حتما دامنه با پسوند com. خریداری کنید!
در قسمتهای مختلف این مقاله در مورد ویژگیها و اهمیت دامنه com. توضیح داده شد، اما یک نکته کوتاه دیگر هم باید در نظر بگیرید:
چه اتفاقی میافتد اگر شخص دیگری نام برند شما را که سالها برای آن زحمت کشیدهاید با پسوند com. به نام خود کند؟! کمی به میزان استفاده از این پسوند و این نکته که مردم بهطور پیشفرض این پسوند را در ذهن خود جای میدهند فکر کنید! از هر پسوندی که استفاده میکنید، حتما در کنار آن پسوند com. را هم خریداری کنید حتی اگر قصد استفاده از آن را ندارید.
نامهای دامنه مشابه را خریداری کنید
پیشنهاد میشود نامهای دامنهای که از لحاظ ساختار نوشتاری و تلفظی به دامنه شما نزدیک است را خریداری کنید. مثلا bankmelli و bankmeli هر دو به یک روش خوانده میشوند ولی نوشتار متفاوت و خیلی نزدیکی دارند.
نتیجه گیری
نام دامنه فراتر از یک نام ساده برای شناخت شما در فضای مجازی است. انتخاب دامنه اولین و در عین حال مهمترین قدم برای راه اندازی وبسایتتان است. نام دامنه اولین عامل تاثیرگذار بر ذهنیت مشتریان نسبت به کسبوکار شماست. در قدم بعدی شما را با سیستم مدیریت محتوا یا CMS (به انگلیسی: content management system) آشنا خواهم کرد. سیستم مدیریت محتوا در واقع بستری است که وبسایتتان را وارد چرخه زندگی در دنیای مجازی میکند و به شما کمک میکند تا بتوانید تمام اجزای مرتبط با محتوای سایت را مدیریت کنید. در مقاله بعدی با من همراه باشید تا باهم بهترین سیستم مدیریت محتوا را انتخاب کنیم.

آموزش عملی سئو از مبتدی تا پیشرفته
اگر وبسایتی دارید که می خواید روی سئوش کار کنید و یا اگر پروژه سئو گرفتید، می تونید تو این دوره آموزشی تکنیک هایی که آموزش میبینید رو روی سایتتون اجرا کنید و نتیجه ش رو ببینید.
بسیار مفید,مطالب وب سایت در بهترین سطح ممکن ارائه میشن,سپاس
عرفان عزیز خوشحالیم که مطالبمون رو دوست داشتید و همراهمون هستید:-)
در مورد وب سایت شخصی سوال داشتم
سلام. مرتضی عزیز،
میتونی سوالت رو بپرسی… پاسخ میدیم.