2019-04-10
حالا که دامنه سایتتان را انتخاب کردهاید و به احتمال زیاد تا الان آن را ثبت کردهاید، به سراغ قدم بعدی یعنی انتخاب سیستم مدیریت محتوا میرویم. انتخاب سیستم مدیریت محتوا یا CMS (به انگلیسی: Content Management System) بسیار سادهتر از تلفظ نام آن و کاری بسیار لذت بخش است. پس بهتر است سریعا به سراغ ادامه مقاله برویم.
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
سیستم مدیریت محتوا دقیقا مانند ساختمان شرکت و یا مغازه شما در دنیای واقعی است. همانطور که قبلا هم گفتم، وبسایت پایگاه اصلی کسب و کار اینترنتی و سیستم مدیریت محتوا، قلب وبسایت شماست. مرکز مدیریتی که تمام کارها مانند اضافهکردن عکس، نوشته، چیدمان عناصر داخل صفحه و اضافهکردن محصول جدید به سایت از طریق آن انجام میشود.
سیستمهای مدیریت محتوا در دو نوع اختصاصی و مستقل ارائه میشوند. انتخاب بین این دو سیستم اصلا کار سختی نیست چرا که آنها تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند.
سیستم مدیریت محتوای اختصاصی (پنل اختصاصی) چیست؟
فرض کنید شما به یک میزکار نیاز دارید و قصد دارید خودتان این میز را بسازید یا به یک فرد متخصص سفارش دهید تا میز را طبق خواسته شما و با مقیاس هایی که شما در نظر دارید بسازد. در چنین شرایطی از الف تا ی کار باید تحت نظارت خودتان باشد و تمام جوانب کار را در نظر بگیرید تا میز به همان شکلی که مدنظر شماست طراحی شود. این کار جز اینکه زمان بر است و هزینه زیادی را در برمیگیرد امکان استفاده از یک سری از لوازم آماده مانند کشو یا ریلهای کشو را از شما میگیرد. زیرا نمونههای آماده بر طبق استانداردهای کلی طراحی شده اند و شما برای استانداردهای اختصاصی خود باید تمام لوازم را از نو بسازید.
پنلهای اختصاصی هم به همین شکل هستند. برای داشتن سایت با یک پنل اختصاصی یا باید خودتان دانش برنامه نویسی حرفهای و زمان برای انجام پروژه داشته باشید یا باید با هزینه زیاد از شرکتهای فعال در این زمینه بخواهید تا طراحی سایتتان را انجام دهند.
مشکل پنلهای اختصاصی، زمانبر بودن طراحی، هزینه زیاد و انعطاف پذیری کم در مقابل تغییرات است. این پنلها برای شرکتهای خیلی بزرگ که نیاز به طراحی و امکانات خاص دارند مناسب است. در کل پنلهای اختصاصی فقط در موارد خاص و بهندرت استفاده میشوند.
سیستم مدیریت محتوا مستقل یا (پنل آماده) چیست؟
تصور کنید بدون داشتن هرگونه دانش و تجربهای در زمینه آشپزی بخواهید برای خودتان یک کیک خانگی درست کنید! در چنین شرایطی سریعا به سراغ استفاده از پودر کیکهای آماده و موجود در بازار میروید و با اضافهکردن چند تخم مرغ بسادگی صاحب یک کیک خانگی میشوید. حالا اگر کمی خلاقیت هم بهخرج دهید از مواد میانی مطابق سلیقه تان در کیک استفاده میکنید و یا ترکیبات جدید را به دستور پخت آن اضافه میکنید.
سیستم مدیریت محتوای مستقل هم درست مثل همان پودر کیکهای آماده است. CMSهای مستقل این امکان را میدهند که بدون نیاز به دانش برنامه نویسی و طراحی سایت، بتوانیم وبسایتی برای خودمان راه اندازی کنیم. یک سیستم مدیریت محتوای مستقل علاوه بر اینکه شما را از پیچیدگیهای برنامه نویسی دور میکند، برای راه اندازی یک کسبوکار نوپا با بودجه کم بسیار مناسب است. هزینه طراحی سایت با استفاده از این سیستمها بسیار کاهش مییابد و شما براحتی میتوانید خودتان تمام مراحل طراحی سایت را انجام دهید. پس مزیتهای زیادی برای ما دارند.
[promotion id=”27796″]
چرا باید از یک سیستم مدیریت محتوای مستقل استفاده کنم؟
در اینجا میخواهم مهمترین دلایل برای استفاده از یک سیستم مدیریت محتوا مستقل را با شما در میان بگذارم.
1- هر زمان که بخواهید میتوانید تغییرات دلخواهتان را در وبسایتتان اعمال کنید.
با استفاده از یک سیستم مدیریت محتوای مستقل، براحتی میتوانید هر زمان که خواستید چیدمان صفحه و یا عناصر داخلی آن مانند تصاویر را تنها با چند کلیک ساده تغییر دهید. اما در صورتیکه از سیستم مدیریت محتوای اختصاصی استفاده کنید، برای انجام هرگونه تغییر در وبسایت خود باید از طراح سایتتان خواهش کنید تغییرات را برای شما انجام دهد و چه بسا برخی از این تغییرات شامل هزینه هم میشود.
2- از HTML چیزی نمیدانید؟! اصلا اهمیتی ندارد
با استفاده از ابزارهای نوشتن متن در CMSهای مستقل دیگر نیازی به آشنایی با کدهای HTML ندارید و براحتی قادر خواهید بود متنهای خود را با استایل مورد نظرتان تایپ و منتشر کنید.
3-خیلی راحت ظاهر سایت خود را تغییر میدهید
اگر نیاز به تغییر کلی در ظاهر سایتتان داشته باشید، با استفاده از سیستم مدیریت محتوا مستقل این کار بسادگی انجام میشود. اما اگر سایت شما با استفاده از کدنویسی اختصاصی طراحی شده باشد، تغییر کلی ظاهر سایت کار آسانی نخواهد بود. علاوه بر این در سیستم اختصاصی، هزینه ی این تغییر بسیار زیاد خواهد بود. درصورتیکه در سیستم مدیریت محتوا مستقل بهقدری هزینه تغییرات کلی سایت پایین است که میتوان آن را نادیده گرفت.
4- استفاده از بروزترین تغییرات در زمینه طراحی وبسایت
سیستمهای مدیریت محتوا مستقل همیشه پا به پای تغییرات اساسی در حوزه طراحی وب، پیشرفت کرده اند و خود را با آخرین دستاوردها در این زمینه وفق داده اند. بنابراین زمانی که شما با استفاده از سیستم مدیریت محتوا مستقل وبسایتی را راه اندازی میکنید، بدون صرف هزینه و وقت از بروزترین امکانات در زمینه طراحی سایت بهرهمند خواهید شد.
5- باید امکان کار با چند کاربر بطور همزمان را داشته باشید
یکی از امکانات جذاب CMS استفاده هم زمان چند کاربر از سیستم است. شما میتوانید در این سیستم کاربران متفاوت با سطح دسترسیهای مخصوص بخود تعریف کنید. به عنوان مثال میتوانید کاربری با نام نویسنده ایجاد کنید که فقط به ایجاد نوشته و ذخیره آن دسترسی داشته باشد و خودتان همچنان مدیر سایت باشید و کل قسمتها را مدیریت کنید.
6- میتوانید پیشنمایش تغییرات را قبل از اعمال آنها ببینید
می توانید تغییراتی که در ذهن دارید را ایجاد کنید و قبل از ذخیره نگاهی به آنها داشته باشید و تاثیر این تغییرات بر سایت را بسنجید. اگر از تغییرات ایجاد شده راضی نبودید بدون نگرانی و دردسر میتوانید تغییرات را ذخیره نکنید. در طول انجام تغییرات و در زمان دیدن پیش نمایش لازم نیست نگران کاربران حاضر در سایت باشید زیرا تا زمانی که تغییرات را ذخیره نکنید، کاربران متوجه چیزی نخواهند شد.
7- شما نیاز به امنیت دارید
امروزه حفظ امنیت سایت دغدغه بسیاری از مدیران بخصوص مدیران سایتهای تجاری است. هیچ کس دوست ندارد اطلاعات سایت و کاربرانش توسط هکرها در معرض خطر قرار بگیرد.
باید این اطمینان را به شما بدهم که یک ارتش از برنامه نویسان و توسعه دهندگان سیستم مدیریت محتوای مستقل همیشه در حال تست و افزایش قدرت امنیت سایت هستند. علاوه بر این ابزارهای امنیتی زیادی در کنار CMSها ارائه میشوند که میتوانید از آنها استفاده کنید.
8- شرکتهای توسعه باید همیشه آماده پشتیبانی و ارائه خدمات به شما باشند
یک سیستم مدیریت محتوای عالی، دارای یک تیم پشتیبانی قوی است. مثلا وردپرس که محصول شرکت اتوماتیک (به انگلیسی: Automattic) است، توسط این شرکت با قدرت تمام پشتیبانی و آپدیت میشود، آن هم رایگان!
حالا با در نظر گرفتن تمام این فاکتورها حتما قانع شدهاید که باید یک سیستم مدیریت محتوای مستقل انتخاب کنید. اما چطور؟

سیستم مدیریت محتوای مستقل وردپرس بهترین انتخاب برای راهاندازی یک وبسایت است.
چطور یک سیستم مدیریت محتوای مستقل انتخاب کنم؟
سیستم مدیریت محتوای مستقل بهترین انتخاب برای راه اندازی یک کسبوکار و تبلیغات آنلاین است. اما تعداد زیادی CMS مستقل در دنیا وجود دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به وردپرس، جوملا و دروپال اشاره کرد. حالا با توجه به تنوع سیستمهای مدیریت محتوای مستقل، چطور باید یک انتخاب درست داشته باشیم؟ در جواب باید بگویم یک سیستم مدیریت محتوا با توجه به نیازهای شما به عنوان یک کاربر ایرانی باید فاکتورهای زیر را داشته باشد.
1- پشتیبانی از زبان پارسی
باید به این نکته توجه داشته باشید که CMS انتخابی شما قابلیت پشتیبانی از زبان پارسی را داشته باشد. متاسفانه زبان پارسی توسط خیلی از نرم افزارها وسیستمها پشتیبانی نمی شود و همین امر موجب محدود کردن انتخابهای ما میشود. نگران نباشید ما بهترین را به شما معرفی میکنیم.
2- استفاده آسان و محیط کاربری ساده
باید به این نکته توجه کنید که محیط ساده به این معنی است که عملکردهای قوی و حرفه ای در قالبی آسان و با محیط کاربری ساده ارائه شده باشد. بهترین سیستم مدیریت محتوا سیستمی است که قابلیتهای مهم و حرفهای مانند فروختن محصول و نوشتن خبر را با کمترین پیچیدگی و سادهترین روش در اختیار کاربر قرار دهد.
3- ویژگیها و ابزارها
ابزارها و ویژگیها در سیستم مدیریت محتوا بسیار مهم هستند. پس قبل از انتخاب، باید آنها را بر اساس نیاز خود بررسی کنید. به عنوان مثال اگر سایت شما یک سایت فروشگاهی است باید ببینید چه ابزارهای فروشگاهی در سیستمهای مختلف ارائه میشود؟ برای یک سایت فروشگاهی شما نیاز به ابزارهای دسته بندی محصول، سبد خرید، صدور فاکتور ، ثبت اطلاعات خریدار و … دارید. در کنار CMSها ابزارهای مختلفی ارائه میشود که برخی از آنها رایگان و برخی شامل هزینه هستند. باید ببینید ابزارهای شما در کدام دسته قرار میگیرند و هزینه هر کدام از آنها چقدر است؟ با توجه به اهمیت سئو سایت فروشگاهی، باید یک سیستم مدیریت محتوا قوی در امر سئو انتخاب کنید.
4- انعطاف پذیری
برای استفاده از برخی سیستمهای مدیریت محتوا باید از ابزارهای خاصی استفاده کرد. سیستم مدیریت محتوای خوب، سیستمی است که محدودیتهای کمتری داشته باشد و در هر محیطی بتوان بهترین استفاده را از آن داشت. از دید دیگر انعطاف پذیری به این معناست که سایت شما از لحاظ سرعت، نمایش در دستگاههای مختلف مثل کامپیوتر و موبایل، طراحی و ایجاد صفحات جدید منعطف باشد. مثلا زمانی که کاربر با موبایل وارد سایت شما میشود، نوشتهها را در هم و بی نظم نبیند و همه چیز مانند نمایش در کامپیوتر مرتب و استاندارد باشد.
5- منابع آموزشی و رفع اشکال
کاملا طبیعی است که در هنگام کار با یک سیستم به سوالات و یا ایراداتی بربخوریم و نیاز به راهنمایی داشته باشیم. هرچه سیستم مدیریت محتوا دارای منابع آموزشی بیشتری باشد، بهتر و راحتتر میتوانیم به جواب سوالات خود و بر طرف کردن ایرادات برسیم.
از کدام سیستم مدیریت محتوای مستقل استفاده کنم؟
به نظر من سیستم مدیریت محتوای وردپرس بهترین گزینه برای شماست. با دلایلی که در ادامه برای شما خواهم گفت مطمئنم که شما هم به همین نتیجه خواهید رسید.
- راه اندازی و نصب وردپرس تنها چند دقیقه زمان میبرد و بسیار ساده است در حالیکه نصب و راه اندازی سایت با استفاده از جوملا یا دروپال بسیار سخت است و به ساعتها زمان نیاز دارد.
- 90 هزار سایت پارسی زبان در حال حاضر از وردپرس استفاده میکنند.
- شرکتهای معتبری از جمله مایکروسافت، سونی و حتی بزرگترین خبرگزاریهای آمریکا از وردپرس استفاده میکنند.
- برای کارکردن با وردپرس نیازی به دانش برنامه نویسی ندارید و با چند کلیک ساده میتوانید تغییرات بزرگی در سایت ایجاد کنید، ولی برای استفاده از جوملا و دروپال باید دانش برنامه نویسی داشته باشید. به عنوان مثال شما با دو تا کلیک ساده در وردپرس میتوانید کل قالب سایت را تغییر دهید بدون آنکه محتوای شما دچار مشکل شود.
- برنامه نویسان زیادی در سراسر دنیا هر روز در حال طراحی ابزارهای جدید برای وردپرس هستند که کارکردن با آن را سادهتر از قبل میکند. تعداد توسعه دهندگان وردپرس بسیار بیشتر از جوملا و دروپال است. به همین خاطر تعداد ابزارهای کمکی وردپرس به تنهایی 10 برابر دو سیستم دیگر است.
- وردپرس مدام در حال رشد و بروزرسانی است. امکانات امنیتی و امکانات جدید با هر بار بروزسانی به این سیستم اضافه میشود که تنها با یک کلیک میتوانید از آنها استفاده کنید.
ما قبلا در مورد اینکه چرا باید وردپرس را برای کسب و کار انتخاب کرد، توضیح کوتاهی دادیم. میتونید نگاهی به اون مقاله هم داشته باشید.
نتیجه گیری
سیستم مدیریت محتوای وردپرس بهترین انتخاب برای شروع کسب و کار اینترنتی است. زیرا کاملترین امکانات را در سریعترین زمان و سادهترین شکل در اختیارتان قرار میدهد. ما در مقالهای که پاراگراف قبلی لینک دادیم در مورد امکانات وردپرس برای طراحی سایت مفصل صحبت کردیم، پس اجازه دهید این مبحث را همینجا به پایان برسانم. مرحله بعد انتخاب هاست (به انگلیسی:Host) است، با انتخاب سیستم مدیریت محتوا کار انتخاب هاست بسیار راحتتر میشود. در مقاله بعدی با من همراه باشید تا برای انتخاب یک هاست خوب و مطمئن تمام نکات و جزئیات را با هم بررسی کنیم.

مطهره نسیمی
مطهره نسیمی هستم؛ کارشناس محتوا و دیجیتال مارکتر! حسِ خوب نوشتن و خلق محتوا باعث شده که من محتوانویسی رو به عنوان شغل و حرفه خودم انتخاب کنم. به یادگیری و به خصوص یاد دادن علاقه زیادی دارم و همیشه در تلاشم تا بتونم به بقیه کمک کنم! (سعی میکنم ملکه محتواهایی باشم که پادشاه میشن!)
اضافه کردن دیدگاه
سلام
بهترین مقاله ای بود که برای انتخابم منو کمک کرد. به نظرتون بهترین افزونه های که میتونیم برای سایت وردپرسی مان انتخاب کنیم؛ چیه؟
سایت شما تو سئو حرف ندارهههههههه. ممنون میشم منم راهنمائی کنید یاد بگیرم
سلام، خوشحالیم که تونستیم شمارا در این انتخاب راهنمائی کنیم.
افزونه هایی که اضافه کردنشون به سایتتون الزامی است، عبارتند از:
افزونه Akismnet
افزونه Yoast SEO وردپرس
افزونه WP Rocket
افزونه i Theme Security
جدیدا یک صفحه ساز حرفه ای به وردپرس اضافه شده بنام Elementor Pro
برای نشانه گذاری استاندارد Schema Pro و….
شما میتوانید با مراجعه به برگه پلتفرم سئو مانگو و برگه لیست آموزش ها، لیست افزونه ها و ابزارها را مشاهده کرده و در صورتی که دوره سئو شرکت کنید نسخه های اورجینال و تجاری به صورت رایگان به شما هدیه داده می شود+ راهنمای تنظیمات آنها
سلام، وقت شما بخیر…. ممنون به خاطر مطالب خوب و مفیدتون… برادر من سالهاست که یک فروشگاه لوازم آرایشی و بهداشتی داره، ولی به صورت سنتی فعالیت داشته. خدا رو شکر به خاطر عملکرد خوبش مشتریان خاص خودش رو داره و تونسته اعتماد خیلی از شهروندان رو به دست بیاره. امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا به این فکر افتادم که با طراحی یک وب سایت خوب، به داداشم کمک کنم و یک فروشگاه اینترنتی رو راه اندازی کنیم. به نظر شما من با همین وردپرس می تونم یه وب سایت خوب راه اندازی کنم؟ دیروز با یه بنده خدایی صحبت می کردم که البته طراح سایت هم هستن، می گفت طراحی یه وب سایت هزینه ای حدود 25 میلیون تومان، رو دستم میذاره!! چرا ایشون این هزینه رو به من گفتن؟؟ آیا صحت داره؟؟ و اینکه طراحی وب سایت با زبان PHP ، جز سیستم مدیریت محتوای اختصاصی میشه؟
سلام خانم مریم عزیز!
ابتدا بابت کاربردی بودن محتوا سپس بخاطر کسب درامد موفقتون از وب خوشحالیم و بهتون تبریک میگیم. اگر میخواید واقعا یه سایت فروشگاهی داشته باشید، بهتر هست از وردپرس و فروشگاه ساز ووکامرس (افزودنی وردپرس) استفاده کنید. وردپرس براتون سایت رو میسازه و روی سایت یک فروشگاه میسازین که این کار با ووکامرس براحتی قابل انجام هست و شما بدون هزینه زیاد میتونید یک سایت داشته باشین. یک سایت و فروشگاه حرفه ای با وردپرس و با هزینه تقریبا زیر 500 هزار تومان برای یک سال.
در مورد زبان برنامه نویسی پیاچپی هم باید بگم که این یک زبان خاص برنامه نویسی هست که وردپرس هم بر اساس این زبان نوشته شده و اگر کسی نخواد از وردپرس استفاده کنه و با این زبان فروشگاه ساز و سایت ساز بسازه تقریبا حرکت خوبی نیست مگر اینکه امکانات و توانایی هایی لازم داشته باشین که در وردپرس نیست.
ولی نگران نباشین وردپرس بهترین سایت ساز و ووکامرس هم بهترین فروشگاه ساز هست.
بسیار کامل و مفید و مختصر